sE Electronics V7 – bedolgozta magát

Üdvözlet a kedves olvasónak! Rohamléptekkel fejlődik a technika – kezdhetném ezzel a közhellyel is írásomat. Havonta megjelenő kütyük és eszközök, melyekben elképesztő mérnöki bravúrok mellett az emberi leleményesség ölt testet. A járvány nyomában erős infláció is érkezett felbolydult életünkbe, mely nálunk a „hangos” világban is érezteti hatását. Napjainkban egy Shure SM58, vagy SM57 mikrofonért majdnem 50 darab ezrest kell leszurkolnunk, ami valljuk be elég combos ár, akár az elmúlt 1 éves viszonylatban is. Sok gyártó pályázik az említett modellek babérjaira, persze nem mindenki tudja megugrani a követelményeket. A színpadok darálós világában komoly szempont a mikrofonok esetében a tartósság, amely nem árt, ha megfelelő hangminőséggel párosul. A gerjedékenység a mai fülmonitoros korszakban már nem annyira lényeges szempont beszerzéskor.

sE V7

Mai cikkem látogatója a kínai sE Electronics cég nagy népszerűségnek örvendő, roppant kedvező árfekvésű színpadi mikrofonja lesz, mely az sE V7 nevet viseli. Igen kínai, de nem a gagyi kategóriából! Az oldal hasábjain már foglalkoztam a távol-keleti gyártó termékeivel több cikkemben is, melyek mindegyike komoly minőséget képvisel. A V7 család elég népes, még a legkényesebbek is biztosan találnak kedvükre valót a kínálatban. Az én választottam az alapmodell lett, de létezik kapcsolós kivitelben is, továbbá egy Shure SM57-hez hasonló, hangszerek felvételére optimalizált sE V7X modell is.

Az sE Electronics a jelek szerint gőzerővel fejlesztett, hiszen pár év alatt ezek a mikrofonok a színpadok szerves részévé váltak az ezeket használó előadók kezében. Akik között egész kis rajongótábora alakult mi a V7 modellnek: Billy Gibbons, Amy Lynn Lee, Billie Eilish, James LaBrie csak pár név a számos művész közül, akik ragaszkodnak a vezeték nélküli formában is elérhető V7 MC2 mikrofonjukhoz.

MI VAN A DOBOZBAN?

A mikrofont rejtő papírdoboz nincs túlgondolva, mérete kifejezetten a praktikusságot szolgálja. Felnyitva bukkan elő az sE-től megszokott nagybuborékos fóliába és még egy további zacskóba csomagolt eszköz. Kapunk emellé még egy kengyelt (szűkítő adapterrel), pótszivacsot a mikrofon fejét védő rács belsejébe és egy cipzáras hordtáskát is.

Amit kicsit nem értettem, hogy 2023-ban minek kell egy vaskos füzetecskét és matricát mellékelni a mikrofon mellé. Lelkük rajta, ha ez megnyugtatja őket… A lényeg úgyis maga az eszköz, ami már első ránézésre elnyerte tetszésemet. Pedig először vonakodtam, amikor a boltban Sebők Tóni a kezembe nyomta. A Sennheiser e835-re voltam ráfeszülve, de megnyugtatott, hogy nem fogok csalódni. Így lett, köszi Tóni! 🙂

A MIKROFON

A működési elvét tekintve dinamikus DMC7 kapszulában aluminium lengőtekercs teljesít szolgálatot, a minél tisztább jelátvitel és alacsony saját zaj eléréséhez. A tapogatás okozta zajok csökkentése miatt gumikosaras függesztéssel csatlakozik a robosztus, kellemes érintésű házhoz. Hiperkardoid karakterisztikája lévén, rendkívül jól szűri az oldalirányból érkező nemkívánatos zajokat.

A nagynyomású hangok (P és B betűk) csillapításánál jól jön az átlagosnál mélyebben ülő kapszula és a védelméül szolgáló rács alatt elhelyezkedő -szintén átlagosnál vékonyabb- szivacsbetét megléte. Apropó, védőrács. Végre valaki gondolt a mindennapokban gyakran előforduló bosszúságra is, amikor a kerekfejű mikrofonokat letéve, azok egy óvatlan pillanatban hangos csattanással landolnak a padlón. Hogy miért…? Bizony mert gurulnak, akár a kisgömböc!

Apró dolog, de hatalmas piros pont a gyártónak, hogy a kosáron körbefutó gyűrűn lapításokat képeztek ki és ezzel némileg hozzájárultak szócsövünk életciklusának kitolásához. A rács esetében is a már említett masszív felépítést érhetjük tetten, erősebb nyomkodásra sem horpad be. A mikrofon 30 dekás súlya is kifejezetten kellemes, nem kelt olcsó érzést. A kengyel és a hordtáska minősége átlagosnak mondható. Az aranyozott XLR aljzatba lötyögés mentesen illeszkedik és kattan be a zsinór.

HANGMINŐSÉG

Érdekes jószág az sE V7 mikrofon. Azt gondolná az ember, hogy dinamikus lévén a már említett nagy elődhöz (Shure SM58) hasonló fátyolos és tompa hang jön ki belőle. Meg fogtok lepődni, de a szó jó értelmében véve. Ha csukott szemmel hallottam volna először, nem biztos, hogy dinamikusra tippelek. A modern kor igényeire figyelve a gyártó a magasabb tartományokat kicsit szabadabbra engedte, emiatt szép fényes áttetsző hangot kapunk ebben a régióban. Nem tolakodóan harsány, a szibilánsok (S-SZ hangok) is a helyükön vannak.

A mikrofon érzékenysége (-54 dB) is hozzájárul a széleskörű felhasználhatósághoz, hiszen szerényebb hangkártyákkal sem vall szégyent az sE Electronics üdvöskéje. A hangteszt most kinn a terepen, élesben ment. Nem is akárhol, az IBCC nevű rendezvényen dobtuk a mélyvízbe narráció és szinkronok olvasására. Volt időm pluginekkel is átgyúrni a nyersanyagot és teljesen elégedett voltam a végeredménnyel. Az alábbi rövid tesztet már itthon csináltam:

ÖSSZEGZÉS

Gondolom sokaknak feltűnt már, hogy sokszor kerülöm a számszerű adatok felsorolását. Pikkelysömört kapok, amikor egy cikk felét a bekopizott számok teszik ki. Egy kezdő embernek (akikhez szeretnék szólni) úgysem mond sokat. Őket egy dolog érdekli igazán: a lehető legsokoldalúbb és legmegfizethetőbb eszközt kapják a pénzükért, ami majd hosszú ideig társuk lesz az évek folyamán. Nem szoktam megmondani a frankót, de azt sem szeretem, amikor úgy búcsúznak a profik, hogy „menj be, hallgasd meg és döntsd el…” Nesze semmi, fogd meg jól! Szerintem aki most akar vásárolni otthonra egy mindenes igáslovat, vagy csak terápiás shoppingolásra adná a fejét, ne habozzon! A jelenleg 39 000 Ft-os áron kapható sE Electronics V7 mikrofon feladja a leckét a vetélytársaknak rendesen. Az eszközt a Mango Sound üzletében vásárolhatjátok meg, illetve tapizhatjátok élőben.

Köszi a figyelmet! 🙂