SENNHEISER MKE 600 – a német sörétes

SENNHEISER MKE 600 – a német sörétes

A puskamikrofonok (angol nevén shotgun), a kondenzátor mikrofonok egyik alfaját képviselik, amolyan szürke eminenciásként teszik a dolgukat. Nincsenek sztárjaik, mint például a nagymembránosoknál egy Neumann U87, vagy egy AKG C 12. Nem tartanak számon köztük legendákat, persze egy Sennheiser MKH 416 azért neves darab a szakmai berkekben. Bár a filmes és tévés szakma már régóta használja ezeket az eszközöket, az otthoni/félprofesszionális felhasználók körében mégis csak az elmúlt évtizedben terjedt el. Ebben nagy szerepe volt a DSLR/MILC gépekkel való tartalomkészítés előretörésének. Hiába fejlődött rohamosan a képminőség, a fényképezők által felvett silány hang sokat rontott a végterméken. Főleg kinti környezetben volt ez problémás, melyet még az egyre jobb mikroportok, csiptetős mikrofonok sem tudtak teljes mértékben orvosolni.

Mint már oly sokszor, most is a profi világból érkezett a megoldás. Szemfülesek aztán felfedezték maguknak a már fentiekben is említett puskamikrofonokat, melyek irányított karakterisztikájukkal, az oldalirányból érkező hangok iránti érzéketlenségükkel hamar magukra vonták a figyelmet. Viszont a velük való munka nem volt egyszerű, mivel kondenzátor mikrofonok lévén a működésükhöz szükséges +48 V tápfeszültséget, a fényképezők nem tudták biztosítani. Megjelentek a fantomtápot nem igénylő modellek, melyeknek nyél részében egy ceruzaelem szolgáltatta az energiát. Látva a sikert természetesen a nagymúltú audio gyártók is felültek a vonatra és jöttek ki saját modelljeikkel. Ilyen darab a cikk főszereplője is, a 2012 őszén kiadott Sennheiser MKE 600 névre hallgató puskamikrofon, mely tulajdonképpen a híres előd MKH 416 kistestvére.

MI VAN A DOBOZBAN?

A termék a méretben hozzá passzoló dobozban érkezik, pár apró cetlivel kiegészülve, szivacs tálcában. A mikrofont mondjuk egy zacskóba még belerakhatták volna pluszban, de gondolom mivel ez Európán belül gyártódik, nem kell felkészíteni a tengeren való hánykódás során fellépő sós párára. Made in Germany, hirdeti a felirat, amely megnyugtató pozitívum volt számomra a mai távol-keleti uralom tudatában.

Szett lévén a mikrofon mellett találunk egy szélfogó szivacsot, egy mikrofon kengyelt és egy XLR- 3.5 mm jack csatlakozós csavart kábelt, amely a fényképezővel való összeköttetést hivatott megvalósítani. Fontos tudni, hogy ezek a kiegészítők külön-külön is megtalálhatók a Sennheiser kínálatában, így sérülés vagy elvesztés esetén sem kell helyettesítő megoldások után keresgélnünk. Személy szerint én nagyon szeretem az ilyen „all-in-one” szetteket, ahol kinyitva a dobozt, pár perc után már használatba is vehetjük újdonsült eszközünket.

Amit külön kiemelnék, az a mikrofonnal érkező fotós (1/4″) menettel ellátott kengyel, amelynek vakupapucsa is van. Ezt a kis kiegészítőt becsmérlő mosollyal vettem ki a dobozból, aztán egy kis próbálgatás után rájöttem a lényegre. A kengyel középső része amolyan harmónika szerűen lett kialakítva, amely egy kicsit lágyabb anyagú a többi részhez képest, így rezgéscsillapítási (shockmount) feladatot is ellát a csatlakoztatási funkcióval egyetemben. Amennyiben külön mikrofonrúdon (boompole) használjuk kézből, azért érdemes egy kimondottan erre a célra készült kengyelt venni. Van még egy aprócska fül is, amelybe a csatlakozózsinórt akaszthatjuk szükség esetén.

A MIKROFON

A mikrofon háza robosztus kialakítású teljes egészében fém, bevonata matt fekete. Az oldalt kiképzett nyílások szépen kidolgozottak, a kapszulát védő fémrács fényes ezüst színű, ezt mondjuk a házhoz hasonló fekete borításban jobban el tudtam volna képzelni. Az alul található XLR csatlakozó aranyozott, bedugva passzosan ül benne a kábel, semmi kotyogás. Méretei átlagosnak mondhatóak a puskamikrofonok között a 25 cm-es hosszal, 2 cm-es átmérővel és 128 grammos súllyal.

A ház alsó része szétcsavarható, ide rakhatjuk a már említett AA méretű ceruzaelemet, amely a fantomtáplálás kiváltására hivatott. Egy elemmel nagyjából 150 óra működést tudunk biztosítani, merülés esetén villogó piros fény figyelmeztet a vég közeledtére. 🙂 Táplálhatjuk természetesen + 48 V feszültséggel is az erre képes eszközről, ilyenkor figyeljünk arra, hogy a mikrofon közepén található alsó „BATT” kapcsoló OFF állásban legyen. Elemes használat esetén bekapcsoláskor két másodpercre piros fény villan fel, külső táplálás esetén zölden fog világítani a fény.

Efelett találhatjuk az úgynevezett mélyvágó szűrő kapcsolóját, amellyel a 100 Hz alatti hangokat takaríthatjuk ki a felvételből. Ez az esetleges szélzaj csillapításában is hatékony segítséget tud nyújtani. A kapcsolók felett egy apró piktogram jelzi a hiperkardoid karakterisztikát. A mikrofonban található kapszuláról a cég sok információt nem közöl, átvitele 40 Hz és 20 kHz közötti, feltehetőleg elektret kondenzátor.

A GYAKORLATBAN

A tapasztalatok fényében, nem túlzás azt állítani, hogy az MKE 600 valóban egy vérbeli puskamikrofon. Elemében igazából kültéren érzi magát, nagyon erős (hiperkadoid) irányítottsága miatt. Értelmezhető hangot produkál még 3 méteres távolságból is, ami egészen komoly teljesítmény. Ennél a távolságnál már viszont figyeljünk, mert elég kimozdulni a mikrofon hosszirányú tengelyéből 30-40 centit és eléggé megváltozhat a hang karaktere.

A mikrofon sokoldalúságát bizonyítja, hogy a videósok mellett a field recording (külső hangok, zörejek felvétele) művelői is felfedezték maguknak és használják nagy megelégedéssel. Külső használathoz én beszereztem továbbá az MZH 600 névre hallgató szőrös szélfogót, amely az átlagosnál erősebb szélben is lehetővé teszi a felvételt. Bár magasabb hangtartományban veszíteni fogunk a részletességből, a zaj jelentős csökkenése mégis megéri ezt az áldozatot.

Az alábbiakban egy kellemes nyári séta alkalmával lőttem pár felvételt, amelyen semmilyen utólagos babrálást nem csináltam:

ÖSSZEGZÉS

A Sennheiser MKE 600 puskamikrofon 120 000 Ft-os árával nem a legolcsóbb darab és ehhez még jön a Sennheiser MZH 600 bundáska, a maga 18 000 tallérjával. A hozzá kapott kiegészítők és a roppant kiegyensúlyozott hangképe miatt azonban megéri spórolni, mert tényleg profi hangminőséget kapunk a pénzünkért. Csak emlékeztető gyanánt: a nagytesó 400 000 Ft-os árába csupán egy hordtáska és alap kengyel tartozik. A mikrofont és sok más fotós/videós terméket a Fotoplus üzleteiben, illetve webshopjában tehetitek magatokévá.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a Fotoplus-nak a cikkhez nyújtott támogatásért és Vörös Patricknak a segítségért.

Köszi a figyelmet! 🙂