Könyvajánló: Neumann – The Microphone Company

Könyvajánló: Neumann – The Microphone Company

Kicsit rendhagyó módon ebben a bejegyzésemben a papíralapú világba szeretném elkalauzolni a tisztelt olvasókat, egy könyvajánló formájában. Megmondom őszintén, kicsit a kényszer is szülte, mert a szóba kerülő művet először digitális formátumban szerettem volna megszerezni. Többhetes utánjárásom sajnos nem vezetett eredményre, így maradt a Gutenberg-i világba való alámerülés – amelyet persze cseppet sem bántam. Végül egy németországi kereskedés jóvoltából, sok kilométert lezötyögve érkezett meg a könyv, melyet fülig érő szájjal vettem át.

Az NLP Audio műhelyében tett látogatásom során szereztem tudomást a Neumann – The Microphone Company című könyvről, melynek írója Anselm Roessler szintén rengeteg szállal kötődik a hangfelvételek világához, jelenleg a KEYS hangtechnikai magazin szerkesztőjeként tevékenykedik. Hang és videomérnöki végzettsége, amolyan „németes” precizitás iránti elkötelezettsége a lapokon is visszaköszön.

A nyersnek ható adathalmazokat képekkel igyekeztek színesíteni, illetve emészthetőbbé tenni a nagyérdemű számára, amelyek meglátásom szerint kitűnő egyensúlyban vannak egymással. A csomagolás makulátlan, a könyvnek tokja is van, továbbá kapunk egy -ma már kissé megmosolyogtató- CD mellékletet is, amely a hátsó borító belső oldalán lapul. Természetesen nem maradhatott el a szaglászás sem, hiszen egy új könyv illatához semmi sem fogható. 🙂 Aprónak tűnő dolgok ezek, de határozottan erősítik a kiadvány minőségérzetét.

Az audio technológia fejlődése, szorosan kapcsolódik a Georg Neumann által alapított vállalkozás nevéhez. A berlini mikrofongyártó cég csaknem 75 éve kutatja a legjobb hangzás titkát, törekszik a kompromisszumok nélküli minőségre és nem mellesleg úttörő szerepet vállalt már eddigi történetében is az innováció terén. Legyen szó stúdióról vagy színpadról, rádióról vagy koncertteremről, klasszikus vagy pop zenéről, a Neumann mikrofonok mindenhol otthon vannak. A könyv hasábjairól visszaköszönnek a kultikus modellek, köztük az U87, U47 és a CMV3 többek közt. Képet kapunk arról a szigorú pontosságról is, amely végigkísérte a fejlesztési folyamatot a mérnökök terveitől, egészen a végtermék előállításáig.

A könyv időtállóságát jól mutatja, hogy az első kiadása 2003-ra datálódik. Azóta persze történtek fejlesztések, jöttek új modellek, de a már fentiekben is említett modelljeik sikertörténete évtizedeken ível át. A 316 oldalas, német és angol nyelvű könyvet meglátásom szerint még a csekély nyelvtudással rendelkező, de technika iránt érdeklődő emberek is élvezettel fogják lapozgatni, hiszen rengeteg képi illusztrációval támogatták meg a művet. Jelenlegi árfolyamon 17 000 Ft-nak megfelelő eurót kell leszurkolnunk a Thomann oldalán, amely erősen barátinak mondható a tartalom tekintetében. Remélem a közeljövőben majd sor kerül a digitális kiadásra is, amellyel még több emberhez juthat el ez a darabka történelem.

Köszi a figyelmet! 🙂