PreSonus PD-70

PreSonus PD-70

Bónusz sorozatomban ezúttal a PreSonus cég podcast és beszédcélokra ajánlott dinamikus mikrofonjáról informálódhat a kedves olvasó. A napjainkban virágkorát élő podcast, vlogolás, játék közvetítés szegmens, sok gyártó számára vonzó terület. Erről a hajóról a PreSonus sem akart lemaradni és 2020 októberében egy dinamikus, kardoid karakterisztikájú mikrofont dobott a piacra, PD-70 néven.

A dinamikus mikrofonok nagy előnye a kondenzátor (stúdió) mikrofonokkal szemben, hogy fizikai felépítésükből adódóan kevésbé érzékenyek a külső zajokkal szemben. Fantomtápot nem igényelnek. A hangkép részletességét tekintve elmaradnak nagymembrános társaiktól, ennek ellenére érdemes egy darabot beszerezni fegyvertárunkba. Az ilyen konstrukciójú mikrofonokat elsősorban rádiókban használják előszeretettel. A profi világ valamilyen módon aztán mindig „lecsorog” az otthoni felhasználók világába. Így történt ebben az esetben is.

Nyugati bloggerek, twitch-közvetítők, streamerek körében a múlt években divatba jött a Shure SM7B. Hogy miért is pont ezt a mikrofont ragadtam ki az egyébként népes mezőnyből…? Nos azt mondják, győztes csapaton ne változtass. Ez lebeghetett a PreSonus szeme előtt is, mert ha egymás mellé tesszük a két eszközt, nyilvánvalóvá válik a majdnem megegyező konstrukció. A 45 000 Ft-os vételár harmada a Shure SM7B 135 000 Ft-os árának, ami azért érezhető a PreSonus termékének hangminőségén. Csodákat ne várjunk, a feladatát azért ellátja.

Déjà vu…? Ha a szivacsot levesszük a mikrofonról, mintha csak az SM7B kapszuláját szemlélnénk…

Majd elfelejtettem, a termék csomagolását egyébként nem bonyolították túl, a dobozban a PD-70 mellett nem sok mindent találunk. Ez számomra nagyon pozitív dolog, tekintve a világ jelenlegi hulladék termelését.

Megmondom őszintén, kicsit mosolyogva kezdtem a tesztelést. Tartottam tőle, hogy a pénztárcabarát ár majd megbosszulja magát és ez az amúgy pofás kis eszköz is a keleti hulladék halmaz egy darabjává avanzsálódik. Kellemesen csalódtam. Az előerősítést nagyon szereti, egy kondenzátor mikrofonhoz képest dupla annyi nafta szükségeltetik az értékelhető működéshez. Egyébként ez elmondható az SM7B-ről is, amelynek legendásan kicsi a kimeneti szintje. Szerencsére az SSL2-es interface nem hagyott cserben! 🙂

Sokféle szituációban próbáltam: szöveget olvastam vele, hang illetve videóhívás is volt a terítéken. Mindenhol tisztességesen tette a dolgát. Az alábbiakban meg is hallgatható az eredmény, amely teljesen nyers, semmi utómunka nincs rajta:

A fentiekben is említett -a technológia sajátosságából adódó- gyenge jelszint miatt egy külön előfok, vagy alternatívaként egy úgynevezett mic booster (jelerősítő) beszerzése ajánlott, melyet az interface elé kell bekötnünk a jelútba. Mindent összevetve a PD-70 vállalható darab a hang- és kivitelezés minőségét is tekintve. Otthoni stúdiók, de még kisebb rádiók is használhatják második mikrofonként, ha minden kötél szakadna. A 45 000 Ft-os ár ebben a kategóriában reálisnak mondható.

Köszi a figyelmet! 🙂