SSL 2 audio interface

SSL 2 audio interface

A blog első bejegyzése óta eltelt időben, egyre jobban beleszerettem a hangfelvételek készítésébe. Ezzel együtt jelentkezett az igény, hogy eszközparkom is fejlesszem egy kicsit. Ez az én olvasatomban főleg egy jó mikrofont és egy minőségben hozzá passzoló külső hangkártyát jelentett. A két legfontosabb dolog a felvételi láncban. Hetekig tartó kutakodás következett a világhálón, mert ugye a pénztárca éles határvonalat húz az álmok és a lehetőségek közé…

AZ ESZKÖZ

A hangtechnikát szerető és művelő emberek közül szerintem már mindenki találkozott az angol Solid State Logic (SSL) nevével. A Colin Sanders által 1969-ben alapított oxfordi cég, elsősorban csúcskategóriás keverőpultjairól ismert a zeneiparban. Ezeket a pultokat inkább nagyobb hangstúdiók engedhetik meg maguknak, hiszen a minőséghez bizony vaskos árcédula is tartozik. 

Talán ezért is robbant bombaként, amikor a vállalat 2020 januárjában piacra dobta a kisebb házi stúdiókba szánt SSL 2 és SSL 2+ külső hangkártyát. Ígéretük szerint az eszközök a legendás SL 4000-es széria hangzásvilágát hivatott elhozni a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező otthoni felhasználók számára. A 76 000 Ft-os árcédulát elnézve páran szemöldöküket felhúzva mondhatják: “Hát, megkérik az árát”. Na igen… Megnyugtatásuk érdekében közlöm: ebben a ligában általában már hat számjegyű árcédulával indulnak a versenyzők.

Magyarországon az AudioMonde képviseli a Solid State Logic-ot, így kézenfekvő volt, hogy bekukkantok hozzájuk. Jól tettem, mert hozzáértésükkel és kedvességükkel minden, még fennálló apró kétségem is eloszlatták. Itt el kell mondanom továbbá -minden rossz szándék nélkül-, hogy az SSL termékfotói nem teljesen adják vissza azt, milyen gusztusosan mutat élőben a hangkártya. A műanyag ház és a felső szálcsiszolt fedőlemez egysége, egy masszív mini keverőpult érzetét kelti.

MI VAN A DOBOZBAN?

Már kicsomagoláskor is tetten érhető a cég törekvése, mely szerint egy könnyen használható, magas minőségű termékkel szerették volna megörvendeztetni a szárnyaikat bontogató tehetségeket. Két kábelt és egy egyszerű útmutatót találunk a dobozban, mely a kezdeti lépéseket hivatott megkönnyíteni.

Kézbe véve kissé meglepődtem, mert nem gondoltam volna, hogy ilyen súlya van. Ennek már csak azért is örültem, mert előző hangkártyáim már a potméter apró tekergetésénél hajlamosak voltak csúszkálni az asztalomon. A stabilitás megőrzésében segítenek még egyébként az interface alján található masszív lábak is. Netes fórumokon olvastam, miszerint pár okoskodó felfedezni vélte, hogy az eszköz hajlamos billegni az asztalon. Négy különböző felületen próbáltam ki, de semmi ilyet nem tapasztaltam. Talán először az észosztók asztalát kellene vízszintbe csiszolni. Isten állatkertjének növekedése, ijesztő mértéket kezd ölteni…

Tekerentyűk, kapcsolók

Praktikus dolog, hogy külön tápegységre az SSL 2-nél nincs szükség. A gépünkhöz való csatlakoztatáskor egy gyors ellenőrzés fut le az interface-en, ezt követően pedig már használhatjuk is. Két felvételi csatornával gazdálkodhatunk, melyeken a három kis gomb segítségével szeparáltan fantomtáp kapcsolható, vagy választhatjuk a HI-Z/LINE opciót is, mely a nagy kimeneti jelű (elektromos gitár pl.) hangszereket hivatott csatolni. A piros kupakos gombokkal a bemeneti szintet szabályozhatjuk. A bemeneti erősítés 62(!)db-ig tolható, ezért érdemes körültekintően beállítani, mert esztelen használat esetén szétüti a jelet (torz lesz)! Itt kitérnék arra a neten keringő panaszra is, miszerint a bekapcsolt fantomtápnak nincs külön visszajelző lámpája. Nos benyomva a gombot, annak pozíciójából számomra teljesen tiszta volt, hogy aktív a tápellátás…

Alul található a Legacy 4K feliratú “varázsgomb”, melynek benyomásával aktiválhatjuk a már fentiekben is említett, 4000-es szériájú keverőpultok legendás hangzásvilágát modellező áramkört. Jobbra haladva a túlméretes monitor (hangfal) hangerő szabályozóját találjuk, a sarokban fenn a szürke “monitor mix” gombot, az alsó sarokban pedig a fekete fedeles “phones” (fejhallgató) potmétert. 

Csatlakozók

Balról jobbra haladva az eszköz hátsó fertályán a következőket találjuk: USB Type-C aljzat, Kensington zár, egy 6.3 mm fejhallgató kimenet, 2db 6.3 mm monitor kimenet, 2 db XLR/6.3 mm jack hibrid bemenet fantomtáp (+48V) ellátással. A műszaki szakik figyelmébe ajánlom az iFixit cikkét, amelyben darabokra szedték az eszközt. Általuk is megállapítást nyert, hogy valóban magasra rakta a lécet ebben az árkategóriában a Solid State Logic.

Szoftverek, pluginek

Windows rendszer esetén kelleni fog az SSL 2 illesztő programja is. Ezt  a gyártó oldaláról szerezhetjük be. Mac gép esetén a Core Audio támogatásnak köszönhetően erre nem lesz szükségünk. Mindenképp végezzük el egy SSL fiókon keresztül eszközünk regisztrációját, hiszen ezt követően egy bőséges pakkot kapunk az alkotáshoz szükséges szoftverekből.

Ezek közül az SSL NATIVE csomagot emelném ki, melyben örök érvényű licenszet kapunk a Vocalstrip 2 és Drumstrip plugin-hez. További hat hónap (!) ingyenes elérést biztosít emellett, az egyébként fizetős teljes plugin csomag használatához. Ezzel szintén jó pontot szerzett nálam a cég, mivel a piacon általában a 15-30 napos próbaverziók a jellemzőek. Ez alatt a rövid idő szerintem semmit sem lehet megtanulni a használatból. Ellenben a fél éves időszak alatt, messzemenőkig meg tudjuk ismerni a plugin-ek nyújtotta lehetőségeket. A minőségüket jellemzi egyébként, hogy simán versenyben vannak a több százezres kártyák mellé adott plugin csomagok szolgáltatásaival. (Kompresszorok, zengetők, limiterek,stb.)

Hangteszt

Az alábbiakban két teszt található, melyben az SSL történetét hallhatjátok dióhéjban. Az elsőben teljesen nyersen, a másodikban az aktivált 4K Legacy hangzással. Semmilyen más utómunka nem lett végezve, mert a valóságot szerettem volna a kedves olvasó/hallgató elé tárni. Az alábbi videóban pedig már egy utómunkázott hang (kompresszor+EQ) hallható, némi zenei aláfestéssel.

A felvételhez egy Audio Technica AT4040 nagymembrános kondenzátor mikrofont használtam, amely a középkategóriában egy kiegyenlített hangképűnek mondható mikrofon.

one more thing…

Pár szó jöjjön még az ördög lakhelyéről. Igen, azokról a bizonyos apró részletekről. Okos és előrelátó módon a kezelőszervek az eszköz tetején kaptak helyet, mely lehetővé teszi, a valóban “desktop” használatot. Tetszik az is, ha az asztalon nyugtatom a kezem és tekerni akarok valamelyik gombon, nem kell megemelnem a csuklómat, mert az ujjaimmal nagyon kényelmesen elérem. Nagyon retro feeling a fantomtáp és a mellette lévő rugós kapcsolók működtetése. A hatalmas (kék színű) monitor gomb helyét “érzem” és nem kell állandóan odapillantgatni merre is van. Old school a bemeneti szintet jelző led fénysor is. Tényleg amolyan igazi, mini keverőpult jellege van az SSL 2-nek. Az eszköz népszerűségét jelzi, hogy itt Magyarországon is már több, mint száz darab elkelt! Beleszerettem…? IGEN.

Köszi a figyelmet! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük