Genelec 8010a monitor hangfal

Genelec 8010a monitor hangfal

Mint ahogy azt már egy előző bejegyzésben is olvashattátok, nagyon fontos a megfelelő lehallgató monitor megléte rendszerünkben. Megismerhettétek az egyes felhasználási területek különbségeit, ezzel a bejegyzéssel pedig, eljutottunk a középszintre emelt felvételi láncunk utolsó fontos darabjához. Gondolva majd a későbbiekre, most kicsit belecsúszunk a felsőbb kategóriába ezzel a termékkel. Ezt amiatt jegyeztem meg, mert egy átlagfelhasználó számára izmosnak tűnhet majd az árcédula.

A finn GENELEC cég neve, inkább a vastagabb költségvetéssel rendelkező házstúdiósok számára csenghet ismerősen. A céget 1978-ban alapították és jó pár technikai díjat bezsebelt már pályafutása során. Termékeik ma is, a kezdetekben megfogalmazott filozófiát követve, a megbízhatóságot és semleges hangreprodukciót kínálják. A GENELEC emellett nagy hangsúlyt fektet a környezet tiszteletére és megóvására, emiatt újrahasznosított anyagokból dolgoznak. A technika iránt mélyebben is érdeklődőknek beszúrok egy rövid videót:

Mivel különböző fórumokon egybehangzóan jó véleményeket olvastam, a Genelec 8010a modellre esett a választásom. Ezúton szeretnék köszönetet mondani Mártha Dávid ügyvezetőnek a Pákó Kft-től, aki szakmai, emberi hozzáállásával segítette a projektemet és a cikk létrejöttét.

A cég ezt a modellt kifejezetten a kisebb helyiséggel rendelkező felhasználóknak ajánlja. Ez az én esetemben nagyon jól jött, hiszen kb. 10 négyzetméteren gazdálkodom. Elöljáróban annyit elmondhatok, hogy a hangalak egyébként kis méretük ellenére hatalmasat szólnak. Mélyebb hangokban sem vallanak szégyent annak ellenére, hogy 67Hz-től indul az „alja”.

A Genelec 8010a hangfala egy kétutas modell, 25 watt teljesítményű mélynyomó és 25 wattos magas sugárzó csücsül benne. Aktív üzemű, tehát beépített „Class D”erősítővel rendelkezik. A Genelec stúdiómonitor kínálatában egyébként a belépő szintet képviseli a termék, viszont ne felejtsük el, hogy ez egy magasabb kategória belépője. 90 000 Ft-os darabonkénti ára ebben a szegmensben pedig, kifejezetten barátinak mondható. Mint mindig most is megjegyezném, hogy élőben érdemes megnézni a hangfalat, mert marha jól mutatnak a lekerekített élek, amelyet a termékfotók csak részben adnak vissza.

A hangfalak teste fröccsöntött alumíniumból készült. A csomagolás nincs agyon csicsázva, a belbecs a lényeg – láthatóan a gyártó szerint is, hiszen a fehér dobozokon egy apró cetlin kívűl mást nem találunk. Benn a dobozban pedig lényegre törően, nyúlfarknyi eligazítást olvashatunk egy kis füzetecskében a beizzításról. A hangfalak egyébként bármely asztalon elhelyezhetőek, kompakt méretükből kifolyólag. A hátsó részleg sincs túlbonyolítva. Tápcsatlakozóval, egy bekapcsoló gombbal, egy XLR bemenettel és állvány csatlakoztatási lehetőségekkel találkozhatunk. Felül egy reflexnyílást találunk.

Hangerőszabályzó nincs, ezt a hangkártyádon keresztül tudod megtenni, azzal a szép nagy kék gombocskával! Kábelek tekintetében nem változtattam a győztes felálláson, a TEWE cég Tatou zsinórjain folyt a nafta. Külön kiemelném az izolálási célzattal, alapcsomagban hozzá adott ISO-POD gumi lábat, amellyel még a dőlésszöget is változtathatjuk. Majd elfelejtettem a hangfal bevonatát. Amint az alábbi képen is látható, hogy nem csillog össze-vissza. Ez a matt felület nekem nagyon bejött.

Az áramforráshoz való csatlakoztatás után, mindkét falon felvillan egy zöld led, amely az üzemkész állapotot jelzi. A készülékbe beépítettek egy I.S.S. rendszert, mely fél óra tétlenség után készenléti állapotba teszi a falakat, ilyenkor a jelzőfények is kialszanak. Miután újra jelet kap a rendszer, fél másodpercet követően újra felcsendülnek a dallamok. Manuálisan is aludni küldhetjük hangfalunkat, az aprócska be/ki kapcsoló gomb segítségével. Az eszköz hátulján finomhangolhatunk még a hangképet illetően, én azonban mindent gyári értéken hagytam.

Bekapcsolás után, egy Logic projektet behívva kezdtem a tesztelést. Ami elsőre szembe tűnt, hogy a hangfalak megfelelő pozícionálására, muszáj időt szánni! (Az a bizonyos egyenlő oldalú háromszög) Sokfajta zenét hallgassunk rajta, hogy fülünk szokja az „ízét”. Meglepően részletgazdag és semleges hangképet produkál a picurka. Azt hittem én is, hogy ez csak marketing szöveg, de tényleg így van! Kíváncsiságképpen az interface-n feltekertem csutkára a hangerőt zene nélkül is, hogy megnézzem milyen alapzaja van a cuccnak. Vigyorogtam egy nagyot, mert szép csendben maradt mindkét fal. Zenével sajnos teljes hangerőn nem tudtam tesztelni, mert a 11 fokozatú gombot 4-es állásba tekerve, a szomszéd idegei sajnos felmondták a szolgálatot.

A későbbiekben a Genelec 7040a mélynyomó beszerzése is erősen ajánlott, amennyiben valóban teljes hangképet akarunk hallani. Arról a szubról majd egy külön cikk is lesz. Nekem egyelőre nem volt zavaró a hiánya, mert javarészt szövegeket és videókat vágok. Mivel párban szép az élet a mondás szerint is, a 220 000 Ft-os ár combosabb kiadást jelenthet az otthoni stúdiózás szerelmeseinek. Meglátásom szerint azonban minőségi munkát, csak megfelelő szintű eszközökkel tudtok kiadni a kezeitek alól!

Köszi a figyelmet! 🙂