SENNHEISER e835 – a szürke eminenciás

SENNHEISER e835 – a szürke eminenciás

Egy korábbi cikkemben már említettem, hasonlóan az élet különböző területeihez, a mikrofonok világának is megvannak az ünnepelt szupersztárjai. Ezek általában a stúdiós modellek közül kerülnek ki. Emiatt felhasználási területük is korlátozott, hiszen érzékenységük és sérülékenységük miatt kültéren nem javasolt a használatuk. A másik oldalon állnak az amolyan „szürke eminenciások”, akik szép csendben csak teszik a dolgukat. Általánosságban dinamikus elvű a működésük és nem horribilis árcédula lóg rajtuk. Színpadon, kezdő otthoni stúdióban is egyaránt bevethetőek, vállalható minőségű végeredménnyel. Ha megkérdeznének átlagembereket, hogy számára mi jelenti a mikrofont, sokan a Shure SM58 nevét vágnák rá gondolkodás nélkül. A csaknem 60 (!) éve velünk lévő eszköznek már állítottak számos ellenfelet, de a jó öreg gömbölyű ezüstrácsos ikont, nem tudták letaszítani trónjáról.

Bő 30 évvel az SM58 megjelenése után a német Sennheiser, aki szintén erős lenyomatokat hagyott történelme során, 1998-ban elindította színpadi felhasználásra szánt „Evolution” szériás mikrofonjainak forgalmazását. Az e835 névre keresztelt modell is ennek a családnak a tagja, melyet szélsőséges körülmények közötti működéshez terveztek élőzenei felhasználásra elsősorban. Amerikai vetélytársához hasonlóan, az e835 megalkotásakor szintén a megfizethető és kitűnő minőség volt a cél, a tartóssággal ötvözve. A németek törekvéseit siker koronázta, a mikrofon rendkívül hamar elismert lett az énekesek és hangtechnikusok körében. Csak tette és napjainkban is teszi a dolgát, amolyan szürke eminenciásként a háttérben.

MI VAN A DOBOZBAN?

A Sennheiser e835 egy ízléses kék/fehér színű kartondobozban érkezik, szintén papírbetétek tartják a doboz belsejében közében, védve a nemkívánatos fizikai behatásoktól. A dobozon található még egy nagyon fontos dolog, egy QR kód, amellyel az eredetiségét ellenőrizhetjük az eszköznek. Rengeteg hamisítvány van forgalomban, emiatt érdemes megbízható boltból beszerezni. Amúgy én azért szívesen láttam volna még egy plusz nejlonzacskóba csomagolva a mikrofont.

A mikrofon mellett a dobozban egy kengyelt, adapter csavart és egy tárolásra szolgáló táskát kapunk pár papíros társaságában. Egyébként ezt a dokumentációt már kihagyhatnák a gyártók, elég lenne egy kártyácska a szükséges linkeket feltüntetve. Amit még külön kiemelnék, hogy a gyártó 10 év garanciát vállal a hivatalos forrásból beszerzett e835 modellekre. A mellékelt kiegészítők minősége egyébként rendben van.

FELÉPÍTÉS, MŰKÖDÉS

A kapszulát védő kosár és maga test is teljes egészében fém, tapintásra rendkívül robosztus, ezt az érzetet erősíti 35 dekás súlya is. Az XLR aljzat passzos, ennek ellenére könnyen pattannak helyükre a minőségi XLR kábelek. Az mikrofonnak létezik egy e835s variánsa is, melyet egy ki- bekapcsolóval láttak el.

Ahogy feljebb is elhangzott már, főszereplőnk testében egy dinamikus elven működő kapszula lapul az extra nagy hanghatások elviselésére és tartósság érdekében. A kezelési zajok csökkentésében egy, a kapszulával egybeépített gumírozott kosár vállal jelentős szerepet. Az atombiztos védőrács belsejében egyébként, egy plusz szivacsbetét is gondoskodik a túl közeli használatból eredő durrogó zajok csillapítására.

Az irányított, kardoid karakterisztikának köszönhetően a mikrofon rendkívül ellenálló az oldalirányból érkező hanghatások ellen, emiatt színpadon is kevésbé gerjedékeny. A Shure SM58-hoz viszonyítva, a mély és magas tartományokban kicsit „ráturbózott” a gyártó. Emiatt, ha az említett SM58 után hallgatjuk, olyan elsőre, mintha kondenzátoros lenne a határozott magasaknak köszönhetően. Ez egyébként nagyon jól tud jönni otthoni ének vagy beszédfelvétel esetén. Természetesen emellett hangszerek felvételénél is tisztességgel megállja a helyét.

ÖSSZEGZÉS

A mai egekbe szökött árak közt kapkodva a fejünk, úgy gondolom az e835 a maga 40 000 forint körüli árával, egy kitűnő ár/érték arányú eszköz a vetélytárs SM58 mikrofonnal egyetemben. Bármelyiket is vesszük, egyikkel sem nyúlunk mellé, az biztos. Aki a sötétebb, fátyolosabb hangot szereti az vegye a SHURE SM58 modellt, Aki a nyitottabb, magasakkal dúsabb hangot kedveli, annak a SENNHEISER e835 lesz a befutó. Ezúton szeretném megköszönni a Mango Sound és Zoli segítségét a cikk létrejöveteléhez. Mindkét mikrofont egyébként ki is tudjátok próbálni a Paulay Ede utcában található üzletükben.

Köszi a figyelmet! 🙂