A legkompaktabb dobcucc

A zenével való több évtizedes kapcsolatom folyamán, többnyire ütős hangszeren játszottam. Egy normál dobfelszerelés mind méretét, mind hangerejét tekintve tekintélyes hangszer. Sokan azt hiszik, ezt a legkönnyebb megtanulni a népes hangszer-arzenálból. Meglátásom szerint stílustól teljesen függetlenül, éveket vesz igénybe a megfelelő szint elsajátítása. Lehet saját úton járni, vagy elmenni tanárhoz. Én az elsőt választottam, vagy az választott engem. Nézőpont kérdése. Egy tanárnál azért sokkal gyorsabban (én is voltam párszor, bevallom) lehet fejlődni, hiszen olyan trükköket és praktikákat is megoszt veled, amelyre lehet csak hónapok/évek alatt jönnél rá. Bármelyik verzót is nézzük, egy valamiben mindkettő közös: gyakorolni véget nem érően! Itt újabb elágazáshoz érkezünk. Amennyiben van saját próbaterem, ahova bármikor lemehetsz, az a jobbik verzió. Amennyiben halmozottan hátrányos helyzetű vagy panel-lakóként, próbaterem nélkül, na az már komplexebb. De erre is van megoldás!

ELEKTROMOS KÜTYÜK

Az Alesis termékei hazánkban hivatalosan a Pákó Kft-nél szerezhetőek be, ahova egyébként is érdemes bekukkantani, hiszen mindig van náluk meglepi akció! Kitűnő ár/érték aránya miatt egy Alesis Nitro Mesh felszerelést választottam. Egész jó cucc, nem az a tipikus „villanydob” játékérzet van rajta. A gumilapos gyakorlópadnál százszor többet ér! Az alsó szomszéd mégsem így gondolta, mert a lábdob huppogása rendesen lehallattszott…

Alesis Nitro Mesh Kit gyakorlócucc – nagyon jó áron és jó játékérzettel

Keresgéltem egy darabig és akkor jött a képbe szintén az Alesistől, a SamplePad. A képen láthatóan négy ütöfelülete van, egy SD kártya dugható a hátsójába és egy pedált is lehet kötni hozzá. A felületekre rakhatunk a gép gyári hangjai közül is, de ha kutatgatunk hangminták után a neten és az említett SD kártyára rakjuk, az is teljes értékűen használható. Vicces, amikor ráütsz és macskanyávogás, kukorékolás, vagy ilyesmi hangzik fel. A kombinációknak csak a fantázia szab határt. Az ütőfelületek közelségét szokni kell, párszor garantáltan koppanni fog a verő a kereten…

Lábdob gyanánt a Yamaha KU100-as pedálját választottam. Ennek is van némi hangja, de jóval kisebb az ütőfejes pedálnál. Amire figyeljünk, hogy a SamplePad hátsó részén a „kick type”kapcsoló „trigger” állásban legyen. Programozása nagyon egyszerű és a Youtube-on is rengeteg video van róla. Létezik nagyobb és kisebb testvére is, de ár/érték arányban ez viszi a pálmát.

Yamaha KU100 – a csendes pusztító

Természetesen senki ne várjon el egy akusztikus cuccal megegyező játékérzetet, de ahogy mondják: a veréb is madár… 🙂 Hab a tortán, hogy ez a mini cucc, simán bepakolható egy normál hátizsákba, ha esetleg kiruccanni támadna kedved. Ha pedig egyszerűen csak kipróbálnád ezeket az eszközöket, érdemes beugranod a Pákó Kft. bemutatótermébe, mert felkészült csapat vár és segít is a választásban. 🙂 Jó gyakorlást mindenkinek!

Köszi a figyelmet! 🙂